Kloosterretraite

Chevetogne

‘De kortste weg naar Sint Petersburg loopt via België’ wordt weleens gezegd. Het klooster van Chevetogne is gelegen in een heuvellandschap aan de rand van de Belgische Ardennen, halfweg Brussel en Luxemburg. Het is een internationaal Benedictijns klooster toegewijd aan de eenheid van de christenen. Sinds haar ontstaan heeft de openheid naar de grote Oosterse en Westerse tradities van liturgisch gebed deze gemeenschap gekenmerkt.

Als plaats van gebed wil de gemeenschap zich laven aan de liturgieën van het Westen en van het orthodoxe Oosten. Haar streven is zo diep mogelijk door te dringen in de christelijke ziel van Oost en West ondanks confessionele verschillen.

Daarbij valt op dat de Byzantijnse liturgie langere tijd (een viering duurt al gauw meer dan twee uur) vele zegeningen en wolken wierook méér nodig heeft dan het westen. De monniken zingen de sterren van de hemel; oude liturgische gezangen in het Slavisch en Grieks.

Onder leiding van Ds. Klaas Touwen (oud docent TVG) vertrokken we op vrijdag 7 februari vroeg in de middag om op tijd te zijn voor de vespers van half zeven. Op zondagavond kwamen we weer thuis. Het was een prachtige en indrukwekkende ervaring.

https://www.monasteredechevetogne.com/